(Üniversite Araştırmaları Dergisi, Nisan 2020)
ÖZET
Aralık 2019 sonu ve 2020 Ocak Ayı başında ortaya çıkan Covid-19 Virüsü bütün dünyada korkulu bir rüya haline geldi. Ölümleri azaltmak, bulaşın ilerleme hızını düşürmek, tedavi çalışmaları için zaman kazanabilmek amacıyla birçok ülkede alınan tedbirler arasında, eğitim kurumlarında ve üniversitelerde sınıf içi yüz yüze eğitime belli bir süre ara vermek ya da tatil ilan etmek gibi düzenlemelerle olabildiğince sosyal mesafe yaratmaya çalışılmıştır. Buna ilişkin olarak Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada 770 milyon kişilik öğrenen kitle, okulların ve üniversitelerin kapanmasından etkilenmiştir.
SONUÇ
Covid-19 virüsünün dünyada bir pandemi haline dönüşmesi salgının yaşandığı tüm ülkelerde, eğitim ve yükseköğretim sistemlerini etkilemiş ve eğitim yapılarında bu salgının yavaşlatılmasını sağlamak amacıyla ve devletlerin desteğiyle uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim yerine kullanılmasına yol açmıştır. Bu çalışmada, Covid-19 salgını sonrası eğitimin bilhassa yükseköğretimin uzaktan eğitim haline dönüştürülmesinde dünyadaki örnekler incelenmiştir. Coronavirüsün ilk olarak baş gösterdiği Çin, Avrupa’da en fazla sorun yaşayan İtalya, dünyada en fazla sayıda hasta tespit edilen ABD, uygulamada öncelikle virüsün doğal yayılımı savıyla ortaya çıkan İngiltere ve Türkiye’de gerçekleştirilen konuya ilişkin eylemler üzerinde durulmuştur. Türkiye’de ve dünyada üniversitelerin zorunlu uzaktan eğitime geçiş süreci de tüm yönleri ve bileşenleri ile analiz edilmeye çalışılmıştır. Öte yandan eğitim öğretimin sürdürülebilirliği açısından kampüs ve uzaktan eğitim deneyimleri üzerinde durulmuş ve uzaktan eğitim kullanıcı deneyimleri bakımından da incelenmiştir. Tüm bu gelişmelerin ışığında olumlu ve olumsuz yönler olabildiğince açıklıkla ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Sonuç olarak yakın gelecekte uzaktan eğitimin ve hatta daha yeni bir isimlendirmeyle dijital öğrenmenin, ikincil (atıl) bir alternatif ya da yüz yüze öğrenmede destek fonksiyonu olmak yerine, eğitimin asli zemini haline dönüşeceği öngörülmektedir. Covid19 salgını dolayısıyla hızlı bir adaptasyonla geçilen erken dönem yaygın dijital öğrenme deneyiminden çıkarılan dersler, tüm dünyada bu yöntemin geliştirilmesine hizmet edecek, yakın gelecekte dijital öğrenme, yeni teknoloji ve sistemlerin de katkısıyla işlevselliği artarak ana öğrenme yapısı haline gelecektir.
Yazarlar: Gonca Telli Yamamoto, Deniz Altun
1Maltepe Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi
2Yeditepe Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü
ORCID: G.T. Yamamoto (0000-0002-8238-3185), D. Altun (0000-0001-7690-1137
Burcu BÜLBÜL
Yorumlar
Yorum Gönder